• 06 52505892
  • info@cms-stadskanaal.nl

media

 

 

foto: Chantal Nijhof

Harold Kooij nieuwe dirigent Christelijk Mannenkoor Stadskanaal

STADSKANAAL – Harold Kooij is de nieuwe dirigent van het Christelijk Mannenkoor Stadskanaal.
door Paul Abrahams
De 47-jarige inwoner van Zuidveen onder de rook van Steenwijk is de opvolger van Moniek Timmer uit Leek.
Kooij – hij heeft ook het gospelkoor El Jakim uit Zuidwolde onder zijn hoede – is vooral bekend door zijn werkzaamheden als pianist. Zo was hij onder meer begeleider van het Christelijk Mannenkoor Stadskanaal in december tijdens een concert in Bellingwolde. Daar werd ook het eerste contact gelegd om dirigent van het Christelijk Mannenkoor Stadskanaal te worden.
De nieuwe dirigent – hij voelt zich al thuis in Stadskanaal – kan meteen vol aan de bak. Het mannenkoor bestaat tachtig jaar en op 13 oktober vindt een jubileumconcert plaats.

Bron: Kanaalstreek

STADSKANAAL – Het Christelijk Mannenkoor Stadskanaal bestaat 75 jaar en viert dat met een jubileumconcert in de Poststraatkerk op vrijdag 25 oktober. Medewerking daarbij is er van organist Harry Hamer uit Dronten, zangensemble At Once van Urk en de pas verschenen cd ‘Zingt de Heer’ wordt gepresenteerd. Het album is opgenomen in de RK-kerk in Ter Apel, met medewerking van Ronald IJmker (orgel), Moniek Kooi-Timmer (piano), Mirjam de Jong-Timmer(panfluit).

Vijfenzeventig jaar geleden, op 21 oktober 1938 besloten acht mannen om in Stadskanaal een mannenkoor op te richten op algemeen christelijke grondslag. De eerste dirigent was de heer G. Molenaar. Toen in de Tweede Wereldoorlog koren verplicht werden om lid te worden van de zogenaamde Kulturkammer reageerde het koor aanvankelijk niet. Tot het voor de keuze gesteld werd: lid worden óf het koor ontbinden. Besloten werd het koor op non-actief te stellen. Na de bevrijding volgde een heroprichting en nam het aantal leden langzaam toe.

Bruno Riemijer

In 1959 werd Bruno Riemijer uit Wildervank dirigent. Bruno en het CMS werden een begrip. Tot 1988, toen hartklachten hem dwongen om te stoppen werd er regelmatig opgetreden met in die tijd bekende namen zoals Rudolf Schock, het Don Kozakkenkoor onder leiding van Serge Jarof, John Woodhouse, de Johan Willem Friso Kapel en vele anderen. In het voorjaar van 1989 nam de huidige dirigent Johan W. Pots uit Stadskanaal de leiding over het koor op zich. Hij was toen al 2 jaar begeleider van het koor. Veel werd er samengewerkt met zijn vriend Jan Zwanepol, de bekende organist uit Kampen. Opvolger te worden van Bruno Riemijer was geen kleinigheid. Hij had in die tijd maar liefst 5 mannenkoren onder zich.

Koor en Pots zijn de uitdaging aangegaan en met een stempel van degelijkheid en verzorgde muzikaliteit ging men door met diverse optredens voor radio en televisie. In 1990 werd al de eerste cd, ‘Lof aan de Heer’, opgenomen in de Martinikerk in Bolsward, gevolgd door de kerstcd ‘De sterre gaat stralen’, in diezelfde kerk opgenomen. Bekende medewerkers van het koor werden Lubertus Leutscher (trompet), Noortje van Middelkoop, Gert en Hermien, Ernst Daniël Smid, Judith Sportel en Harm Hoeve. Ter gelegenheid van het zestigjarig jubileum van het koor werd er een dubbelcd geproduceerd. Eén met nieuw opgenomen liederen en één met liederen die op de eerdere LP’s waren uitgekomen.

Kerstconcert

Hoogtepunten uit die tijd zijn een kerstconcert met het beroemde Russisch staatskamerkoor uit Moskou en optredens in Emden en Aurich (2004) op uitnodiging van de Nederlandse consul in Emden. Hieraan werkte ook de gospelgroep Gospel4U mee. Verder werkt het koor enkele keren mee aan ‘Nederland zingt’ (EO) vanuit de Martinikerk in Groningen. In 2008 was Johan W. Pots 50 jaar dirigent. Dit werd gevierd met een groots concert in de Poststraatkerk, waaraan vele muzikale vrienden van hem medewerking verleenden. Samen met het Christelijk Groot Gemengd Koor werd de cd ‘Hoe groot zijt Gij’ uitgebracht. Nu vijf jaar later is er weer een jubileumconcert.

  Bron: Kanaalstreek 22-10-2013